top of page

Άρθρα

  • Writer's pictureΝατάσσα Βουτσκίδου

Πως θα προστατευτώ από τον καρκίνο του μαστού;



Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες. Ο τρόπος ανάπτυξης του στήθους και της επίδρασης των ορμονών, σε συνδυασμό με πολλούς άλλους περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες κάνει τις γυναίκες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην ανάπτυξη καρκίνου στους μαστούς.


Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί με διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

Κάντε αυτοεξέταση και ψηλάφηση μαστών κάθε μήνα!

Παρατηρείστε αλλαγές που σχετίζονται με το σχήμα και το μέγεθος των μαστών. Ανησυχήστε όταν δείτε κάποια νέα δυσαναλογία. Έχετε στο νου σας για αλλαγές στο δέρμα!

Ψηλαφήστε το στήθος κυκλικά, ακτινωτά και γραμμικά με ελαφρές πιέσεις ώστε να νιώσετε κάποια διαφορά ή κάτι που δεν υπήρχε πριν.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ!

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε πάνω από ένα ποτό την ημέρα.

Μην καπνίζετε!

Διακόψτε το κάπνισμα και μην αφήνετε τον εαυτό σας να εκτίθεται στον καπνό άλλων. Το κάπνισμα είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή!

Η διατροφή είναι το καύσιμο του οργανισμού και το μέσο με το οποίο αποβάλλονται οι επιβλαβείς παράγοντες. Καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά.


Διατηρήστε ένα ιδανικό βάρος σώματος!

Η παχυσαρκία και ιδιαίτερα το επιπλέον βάρος μιας γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου στο στήθος. Ακολουθήστε ένα σχήμα διατροφής που θα καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σας ενώ ταυτόχρονα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το επιπλέον βάρος.

Βάλτε την σωματική άσκηση στην καθημερινότητα σας!

Η σωματική άσκηση προστατεύει σημαντικά από την ανάπτυξη κάθε είδους καρκίνου. Προσπαθήστε να διατηρείτε αυξημένη δραστηριότητα όπως περπατώντας, κάνοντας δουλειές του σπιτιού, ανεβαίνοντας σκάλες, γυμναστήριο, χορό και γενικά οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.


Προσέξτε στην χρήση αντισυλληπτικών δισκίων!

Η πολύχρονη λήψη οιστρογόνων και προγεστερόνης σε μεγάλες δόσεις ενοχοποιείται για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Ρωτήστε τον γιατρό σας για να βρείτε το κατάλληλο σχήμα ορμονών για τη θεραπεία σας.


Το περιβάλλον σας επηρεάζει!

Προστατέψτε τον εαυτό σας από την συχνή έκθεση σε ακτινοβολίες ιδιαίτερα στην περιοχή του θώρακα. Αποφύγετε να ζείτε σε ένα μολυσμένο περιβάλλον.

Θηλάστε το παιδί σας!

Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο των ωοθηκών. Εκτός από τα οφέλη που προσφέρει στο βρέφος έχει και πολλά πλεονεκτήματα στην σωματική και ψυχική υγεία της μαμάς!


Κάντε υπερηχογράφημα ή μαστογραφία!

Η μαστογραφία είναι μια εξέταση που βοηθά στην διάγνωση ενός όγκου πριν αυτός γίνει ψηλαφητός. Θα πρέπει να γίνεται από γυναίκες άνω των 40 ετών κάθε δύο χρόνια. Σε γυναίκες άνω των 74 ετών, δεν χρειάζεται να γίνεται. Το υπερηχογράφημα βοηθά στην πρόωρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας.


Προσοχή όμως! Αν έχετε ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια σας, ίσως χρειαστεί συχνότερη παρακολούθηση. Ρωτήστε τον γιατρό σας!

0 comments
bottom of page