top of page

Άρθρα

  • Writer's pictureΝατάσσα Βουτσκίδου

Πότε και γιατί πρέπει να κάνω τεστ-ΠΑΠ;



Το τεστ-Παπανικολάου είναι μια προληπτική εξέταση κατά την οποία εξετάζεται ο τράχηλος της μήτρας για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν καρκινικές μεταβολές στα κύτταρα.


Οι μεταβολές αυτές μπορεί να είναι επιθηλιακές ανωμαλίες, δυσπλασίες, οριακές αλλαγές και μεταπλασίες, οι οποίες οφείλονται σε ορισμένους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).


Το τεστ ανιχνεύει το 95% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και, το πιο σημαντικό, ανιχνεύει προκαρκινικές καταστάσεις για τις οποίες υπάρχει θεραπεία!


Πότε μια γυναίκα πρέπει να κάνει το τεστ-ΠΑΠ;


Η εξέταση πρέπει να αρχίζει μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών και να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Συνιστάται να γίνεται μια φορά κάθε έτος όσο τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά.


Μπορεί να χρειαστούν συχνότερες επαναλήψεις -για παρακολούθηση- μετά από ένα μη φυσιολογικό τεστ, ή μετά από αποτελέσματα βιοψίας, ή μετά από θεραπεία.


Έχω κάνει το εμβόλιο για HPV. Πρέπει να κάνω το τεστ-ΠΑΠ;


Το τεστ-ΠΑΠ συνιστάται και για τις γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί κατά του HPV, καθώς τα εμβόλια δεν καλύπτουν όλους τους τύπους του HPV που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, το εμβόλιο δεν προστατεύει από την έκθεση στον HPV πριν τον εμβολιασμό.


Ποια μέρα του κύκλου πρέπει να εξεταστώ;


Το τεστ-ΠΑΠ μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Για πιο ακριβή αποτελέσματα, καλό είναι να προγραμματίζεται για μετά το τέλος της περιόδου.


Τι πρέπει να κάνω πριν την εξέταση;


Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν προκαλέσουν αλλοίωση των κυττάρων ή μικροτραυματισμούς στην περιοχή λήψης με αποτέλεσμα το δείγμα να οδηγήσει σε μη αξιόπιστα αποτελέσματα.


Για το λόγο αυτό δυο εικοσιτετράωρα πριν την εξέταση πρέπει:

- Να μην υπάρξει σεξουαλική επαφή

- Να μην έχουν χρησιμοποιηθεί σπερματοκτόνα

- Να μην γίνει χρήση ταμπόν

- Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις

- Αν κάνετε αγωγή με ενδοκολπικά φάρμακα ή αλοιφές, η εξέταση πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την λήξη της θεραπείας.


Πώς γίνεται η εξέταση;


Πρόκειται για μια απλή, ανώδυνη εξέταση που διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά.


Ο εξετάζων ειδικός ξεκινάει εισάγοντας έναν διαστολέα στον κόλπο της γυναίκας, ώστε να διανοιχτεί η κολπική κοιλότητα και να επιτραπεί η πρόσβαση στον τράχηλο της μήτρας. Στη συνέχεια, συλλέγει με ένα βουρτσάκι σε σχήμα βέλους, ένα δείγμα κυττάρων από το εξωτερικό και το εσωτερικό τμήμα του τραχήλου. Το δείγμα αποθηκεύεται σε ένα ειδικό μπουκαλάκι και μεταφέρεται στο κυτταρολογικό εργαστήριο όπου γίνεται η λεπτομερής ανάλυση του.


Η εξέταση είναι ανώδυνη και μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών αισθάνεται κάποια δυσφορία.


Το τεστ-ΠΑΠ σώζει ζωές!



Το τεστ Παπανικολάου, όταν συνδυάζεται με ένα τακτικό πρόγραμμα ελέγχου και την κατάλληλη παρακολούθηση, μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 80%! Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται από όλες τις γυναίκες. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

0 comments
bottom of page